sábado, 1 de abril de 2017

Nunes, més enllà del temps


Nunes, més enllà del temps vol rescatar un creador radical, José Maria Nunes, un cineasta i pensador anarquista. Conegut membre de l’Escola de Barcelona, amb pel·lícules mítiques com Noche de vino tinto i Biotaxia, el seu cinema sempre va anar contra la comoditat de l’espectador i el sistema. L’any 1968 amb un film revolucionari, Sexperiencias, va posar en qüestió les veritats oficials del moment que donava l’esquena a la dramàtica realitat que es vivia als carrers de tot el món.

Com a pensador, va manifestar-se sempre a favor de la rebel·lió: l’any 1983, en un reportatge sobre l’anarquisme espanyol fet per a la televisió alemanya, deia que l’única solució pel poble espanyol era la indignació, molts anys abans que esclatés el moviment del 15-M.

Un elenc escollit d’il·lustres intel·lectuals i activistes aporta al llibre, des del present, una lectura reivindicativa de Nunes i de l’anarquisme. Enrique Vila-Matas, Manuel Delgado, Pepe Ribas, Valentín Roma, Xavier Montanyà, David Caño, Imma Merino, Isaki Lacuesta, Ainize González García; Julio Lamaña, Esteve Riambau, Jorge Nunes, Steven Marsh, Brice Castanon-Akrami, Alejandro Montiel i Oriol Díez Ferrer hi diuen la seva en un llibre coordinat per Joan M. Minguet.

Disseny gràfic d'Andreu Balius.

Joan M. Minguet Batllori (coord.), Nunes, més enllà del temps, Arts Santa Mònica, Edicions i Propostes Culturals Andana, Barcelona, 2016, ISBN 978-84-16445-14-1