domingo, 24 de marzo de 2019

Pintura catalana. Les avantguardes



Joan M. Minguet (dir)
Pintura catalana. Les avantguardes
Enciclopèdia Catalana, Barcelona, 2019, 352 pp.
ISBN: 9788441232662

Autors del textos: 
Joan M. Minguet (+ dir.), Roberta Bogoni, Josep Casamartina, Muriel Gómez, Ainize González, Jèssica Jaques, Quim Módenes, Jesús Navarro, Núria F. Rius, Txema Romero, David Santaeulària, Anna del Valle Martí, Mercè Vila.


Pintura catalana. Les avantguardes forma part de la sèrie de grans obres que Enciclopèdia dedica als principals moviments de l’art pictòric català. En aquest cas, a un dels seus moments més fulgurants: el que va de principi del segle xx fins a l’any 1939.  Les avantguardes catalanes van aportar a la història universal de l’art grans referents com Picasso, Miró o Dalí, però també molts altres artistes de gran nivell, com Togores, Torres-Garcia, Barradas… que van assolir un prestigi majúscul en els centres de decisió de l’art europeu i nord-americà.


Dirigit pel doctor Joan Maria Minguet Batllori, professor d’història de l’art contemporani a la Universitat Autònoma de Barcelona, el llibre conté textos dels principals especialistes del país i, a més d’actualitzar els coneixements sobre els pintors més coneguts, reivindica molts altres artistes que van participar d’aquella gran revolució cultural: Garcia Lamolla, Ángeles Santos, Joan Massanet, Àngel Planells, Artur Carbonell o Joan Sandalinas, entre d’altres. La introducció general i els comentaris específics a les cent cinquanta obres, ordenades cronològicament, ens permeten conèixer, entendre, valorar i gaudir d’una de les etapes més brillants i universals de l’art català.